Bevolkingsonderzoek darmkanker zeer geslaagd

0
794

Het bevolkingsonderzoek naar darmkanker is succesvoller dan van tevoren gedacht. Er deden meer mensen mee aan het bevolkingsonderzoek dan verwacht. Maar liefst 3,85 miljoen mensen lieten hun ontlasting onderzoeken in de periode van 2014 tot en met 2017, dat meldt het RIVM. Uit een evaluatierapport van het Erasmus MC en het NKI/Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis blijkt het bevolkingsonderzoek bovendien zeer kosteneffectief.

Er werden 5,3 miljoen uitnodigingen verstuurd voor het bevolkingsonderzoek naar darmkanker. Daarvan hebben 3,85 miljoen mensen hun ontlasting opgestuurd. Ruim 220.000 mensen kregen een doorverwijzing voor kijkonderzoek vanwege bloed in hun ontlasting. Ook zijn er boven verwachting meer darmkankers en poliepen opgespoord: per 1000 deelnemers zijn bij bijna 4 mensen darmkanker en bij bijna 20 mensen grote poliepen gevonden. Het rapport laat zien dat het bevolkingsonderzoek naar darmkanker in 2014 succesvol van start is gegaan.

Darmkanker en sterfgevallen voorkomen

De voorspelling is dat in 2030 jaarlijks zelfs 1 op de 5 gevallen van darmkanker en ruim 1 op de 3 sterfgevallen kan worden voorkomen door vroegtijdige opsporing door het bevolkingsonderzoek. Hoe eerder darmkanker wordt ontdekt, hoe groter de kans op een succesvolle behandeling. Ook is de behandeling dan vaak minder intensief.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

31 + = 34