De CNIO is de schakel tussen bed, IT en bestuur

0
815

Technologie in de zorg. Het wordt steeds belangrijker. Steeds meer verpleegkundigen zetten zich in om de technologische ontwikkelingen in de zorg te versterken. Deze verpleegkundigen, CNIO’s (chief nursing information officer) genoemd, vormen een belangrijke schakel tussen IT, de werkvloer en bestuur in het ziekenhuis.

Deze CNIO-functie is vooral bekend in ziekenhuizen, maar het CNIO Netwerk ziet de noodzaak ook in voor andere zorginstellingen. De behoefte om de positie van de CNIO verder te versterken is groot. Het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS), V&VN en Nictiz vinden deze versterking essentieel, omdat de CNIO een onmisbare schakel is voor verdere verbinding tussen de zorg en technologie. Op dit moment zijn er 21 verpleegkundigen actief als CNIO. De CNIO is niet alleen actief op operationeel niveau, maar ook op strategisch niveau in de eigen organisatie. Om de zorg verder te verbeteren en efficiënter te maken, maar ook om te kijken wat beter werkt voor de patiënt.

Verpleegkundigen en verzorgenden een belangrijke schakel

De grootste gebruikersgroep van technologie binnen de zorg zijn volgens Jeroen Windhorst-Sjauw En Wa, oprichter en voorzitter van CNIO Netwerk, verpleegkundigen en verzorgenden. Zij zijn een belangrijke schakel tussen IT, werkvloer en het bestuur.

Implementatie samen met verpleegkundig domein

‘De juiste aansluiting van IT op het verpleegkundige werkveld kan alleen bereikt worden als de ontwikkeling en implementatie samen met het verpleegkundig domein gebeurt. Dan pas zullen nieuwe innovaties bruikbaar en gebruikt worden en heeft dit een positief gevolg. Niet alleen voor verpleegkundigen en verzorgenden, maar ook voor de patiënt. Het is tijd dat elke zorgorganisatie de handschoen van verpleegkundig leiderschap oppakt en daar is de functie van CNIO een uitstekend voorbeeld van.’ Zo laat Jeroen Windhorst-Sjauw En Wa weten op de website van Nictiz.

Het CNIO Netwerk en Nictiz hebben een planning gemaakt en tien actiepunten opgesteld. Samen met V&VN en het ministerie van VWS zullen de actiepunten worden gemonitord.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

35 + = 43