Er komt steeds vaker een uitvaart voor levenloos geboren kinderen

0
331

Verbond  van Verzekeraars zegt dat er steeds vaker een speciaal afscheid is of een echte uitvaart voor levenloos geboren kinderen, evenals kinderen die het niet hebben gered of kinderen die te vroeg zijn geboren. Verbond van Verzekeraars is één van de grootste verzekeraars op uitvaartgebied, die sinds 2013 een verdubbeling ziet. De bond zegt dat andere verzekeraars de trend ook aangeven.

Sinds 2013 vergoede verzekeraars in ieder geval het afscheid van kinderen die na twintig weken levenloos zijn geboren. Er is hier duidelijk behoefte aan. Dela-directeur Edzo Doeve verklaart dat een kind vanaf het prille begin al onderdeel uitmaakt van het gezin.

Zijn organisatie verzorgt nu ongeveer 160 uitvaarten per jaar. Het gaat hier om uitvaarten voor levenloos en te vroeg geboren baby’s die overleden. Dela is bovendien één van de verzekeraars die helemaal geen grens meer gebruiken. Hoe kleiner het kindje is, hoe minder behoefte aan een echte uitvaart. Ouders willen dan liever een klein en intiem afscheid.

Volgens de Wet op de Lijkbezorging moet een kind dat na 24 weken zwangerschap levenloos geboren wordt, altijd gecremeerd of begraven worden. In 2013 hebben de uitvaartverzekeraars besloten om ook beneden die 24-wekengrens bescherming te bieden. In ieder geval dus vanaf twintig weken.

Ook worden de uitvaarten vaker voorafgegaan door een zogenaamde wateropbaring. Als een te vroeg geboren kind in het water wordt gelegd, ziet het er over het algemeen beter uit.

Bron: Nationale Zorggids

LAAT EEN REACTIE ACHTER

84 + = 85