Miljoen minder gaatjes door suikertax

0
788

Frisdrank vergroot niet alleen de kans op diabetes en obesitas, ze bevorderen ook de gaatjes in tanden en kiezen. Onderzoekers van het Radboudumc hebben berekend dat een belastingverhoging van twintig procent op zoete frisdranken, een miljoen minder gaatjes oplevert. Meer dan 2,5 miljard mensen over de hele wereld hebben last van aangetaste tanden.

Frisdrank levert niet alleen aangetaste tanden op, maar het gaat vaak ook gepaard met een verminderde kwaliteit van leven, beperkingen in het sociaal functioneren en gezondheidsproblemen. Met de Nederlandse situatie als uitgangspunt levert dat dus een miljoen minder gaatjes op. Het grootste effect van een verhoging van een extra belasting op frisdrank wordt gezien bij kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar. Bij meisjes blijft het gebit zes jaar langer gaatjesvrij en bij jongens is dat zelfs negen jaar.

Aanzienlijke opbrengsten

Volgens de onderzoekers zijn de opbrengsten van zo’n belastingmaatregel aanzienlijk: De kosten voor de administratieve lasten voor invoering en invordering van de belasting wordt geschat op ruim 37 miljoen. De opbrengst van de belastingregel zou bijna 3,5 miljard zijn. En daar bovenop komt nog de besparing van de tandartskosten, door het verhogen van de belasting zullen er veel minder ingrepen nodig zijn.

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

− 5 = 1