Missiewerk

0
456

Ik zit samen met een student aan een tafeltje in het restaurant van een WZC (woonzorgcentrum). We hebben een kopje thee en zijn druk in gesprek over een opdracht. Het regent dat het giet buiten. Een heer loopt onze kant op en schuift aan bij ons aan tafel. Beiden begroeten wij de heer en buigen ons weer over de opdracht. De heer zegt de eerste tijd niets en observeert ons.

Na een tijdje voelt het wat onbehagelijk en ik kijk op en kijk de heer vriendelijk aan. “Zo zo”, zegt de heer. “Ik heb hier te maken met een slimme tante. Mijn vrouw was ook een slimme meid”, zegt de heer. “Toen ik haar leerde kennen was ze kleuterjuf, daar moest je in die tijd voor gestudeerd hebben. We zijn later samen missiewerk gaan doen in Afrika. Alle kinderen waren gek op haar. Ze had iedere dag wel iets leuks en leerzaams te doen voor de kinderen. We hadden zelf een groentetuintje en ze nam soms kinderen mee om ze te leren hoe je dit moest verzorgen en ze gaf ze altijd een mandje met groenten mee naar huis zodat de kinderen die avond een goede maaltijd hadden. Een vrouw met een groot hart. Maar ze is er helaas niet meer.”

De man valt stil. Ik vraag de man waar zij samen geweest zijn. De man noemt verschillende landen op in verschillende continenten van de wereld. De man zegt: “In Indonesië is onze eerste zoon geboren. Dat ging niet zoals wij dit gewend waren in Nederland. Mijn vrouw is bevallen in een hutje van leem en de vrouwen van het dorp waren hierbij aanwezig. Mannen waren hier niet bij aanwezig, maar mij konden ze niet stoppen. Ik was bij de geboorte aanwezig. Onze tweede zoon is geboren in Afrika. In Tanzania bij de nonnen in het klooster daar. Wij waren blij met onze twee zonen. Tien jaar later kwam ons cadeautje. We hadden er niet meer op gerekend en niet eens meer aan gedacht. Ineens was mijn vrouw weer zwanger, 10 jaar later. Mijn vrouw was dolenthousiast. Ze liep al naar de 40 en de zwangerschap bracht veel ongemakken met zich mee. Uiteindelijk is onze dochter geboren in Burundi onder een stralend mooie sterrenhemel. We hebben haar hiernaar vernoemd: Sterre heet ze. Mijn vrouw is na de geboorte nooit meer de oude geworden en na 3 jaar is ze overleden. Tijdens de geboorte is er iets mis gegaan waaraan ze uiteindelijk is overleden. Maar wij zaten in Afrika en de dokteren waren anders dan hier in Holland.”

De man valt even stil en vervolgt dan: “We hebben het reizen en de missiewerkzaamheden niet willen missen, ondanks het feit dat het mijn vrouw het leven heeft gekost.
Ik heb samen met mijn kinderen nog veel plekken kunnen bezoeken en het missiewerk kunnen doen. Maar elke keer dat ik de kinderhoofdjes zag in vele landen dan was mijn vrouw in gedachte aanwezig. Ze heeft me nooit verlaten in mijn hoofd en hart.”

Achter de man komt een vrouw aangelopen en tikt hem op de schouder, de man kijkt om en zijn gezicht krijgt een blijde uitstraling. De man zegt tegen ons: “Dit is de dame waar ik over sprak, mijn dochter Sterre.” Ze kijkt haar vader aan en zegt: “Heb je de dames van hun werk afgehouden met je reisverhalen” en ze glimlacht hierbij. Ik verzeker haar en de man dat hij dit niet heeft gedaan en ik nog wel uren naar zijn prachtige verhalen had kunnen luisteren. De man glimlacht en staat op om met zijn dochter mee te gaan.

De man zegt tegen ons: “Ik zal jullie verder niet storen.” Tegen de student zegt hij dat ze er maar eens over moet nadenken om ergens in een derdewereldland een tijdje te gaan werken. “Zo”, zegt hij, “waarderen we hoe goed we het hier hebben.” De man laat ons achter met onze eigen overdenkingen van het goede leven hier en dat we het veel slechter hadden kunnen treffen wanneer we in een ander land of continent ter wereld waren gekomen.

Geschreven door Desiré

Desiré is Manager Scholing, Opleidingen en Cursussen bij Medical Groep en gaat het hele land door met Ambinex, om met zorgprofessionals voorbehouden handelingen te oefenen én te toetsen! Daarnaast werkt ze nog regelmatig diensten in de zorg bij Medical Groep. Neem ook een kijkje op www.medicalgroep.nl of www.ambinex.nl

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

− 3 = 3