Verpleegtechnische handelingen oefenen en toetsen? Dat doe je met Care Up!

0
1290

Serious games. Tijdens mijn studie Game Design kwam ik erachter dat games niet alleen leuk zijn, maar dat het ook een bijdrage kan leveren aan de maatschappij. Mijn ouders zijn allebei werkzaam als verpleegkundige en hebben mij geïnspireerd om een serious game te ontwikkelen voor zorgprofessionals. Serious games zijn een relatief nieuwe onderwijsmethode in de vorm van een game. Care Up is er zo een. Met Care Up oefenen én toetsen zorgprofessionals verpleegtechnische handelingen door het spelen van het spel.

Piloten leren ook in simulators, waarom zorgmedewerkers niet? Dat was precies onze gedachte bij TripleMotion Media. De serious game kun je zien als een soort simulator waar je zelf verpleegtechnische handelingen uitvoert. De app Care Up is makkelijk te downloaden op je smartphone, tablet of computer. Zo kun je makkelijk voorbehouden en risicovolle handelingen oefenen waar en wanneer je wilt. Wanneer je er klaar voor bent, kun je die verpleegtechnische handeling ook toetsen. Als je de toets succesvol hebt afgerond, kun je er accreditatiepunten mee verdienen.

Wij hebben Care Up toegankelijk gemaakt voor alle zorgprofessionals. Zo is de app gratis te downloaden en kun je drie keer een handeling oefenen. Daarna betaal je € 2,99 per maand en heb je toegang tot alle beschikbare voorbehouden en risicovolle handelingen. Zoals bijvoorbeeld intramusculair injecteren, insuline injecteren of blaaskatheterisatie voor de vrouw. We voegen steeds meer verpleegtechnische handelingen toe, zodat je straks 20 of meer accreditatiepunten kan behalen met de app. De app is gebaseerd op de Vilans KICK-protocollen en is een goede ondersteuning voor zorgprofessionals. Care Up is de enige app waarmee je verpleegtechnische handelingen kunt oefenen én toetsen. Steeds meer zorgprofessionals en studenten maken gebruik van de app. Zo is ziekenhuis Tjongerschans net gestart met een pilot. De zorgprofessionals van Tjongerschans zijn erg enthousiast! Zorginstellingen kunnen bij ons een abonnement afsluiten voor hun zorgprofessionals. En studenten die een opleiding in de zorg volgen zien ook de voordelen, het is namelijk een compleet andere manier van leren. Dit is een mooie aanvulling op de boeken en e-learning programma’s. Je speelt een leuke game en ondertussen leer je hoe je die verpleegtechnische handeling moet uitvoeren. Voor studenten is het dé ideale app als voorbereiding op de praktijk. Zo werken wij samen met Noorderpoort en het Alfa College.

Bij TripleMotion Media staan we niet stil en ontwikkelen we graag innovatieve games. We zijn op dit moment druk bezig met een versie van Care Up waarbij gebruik wordt gemaakt van Virtual Reality. Zo wordt er een wereld gecreëerd waarin zorgprofessionals door middel van een 3D-bril met al hun zintuigen handelingen kunnen oefenen. Met Virtual Reality wordt het uitvoeren van handelingen nóg realistischer. En dat is wat wij graag willen. Zo realistisch mogelijk de werkelijkheid nabootsen, zodat zorgprofessionals kwalitatief goede zorg blijven verlenen. Virtual Reality gebruiken we niet alleen voor het oefenen en toetsen van verpleegtechnische handelingen. Momenteel ontwikkelen wij een levensechte BHV- en AED-training door gebruik te maken van Virtual Reality. Op die manier kan je grote branden, ongelukken en noodsituaties simuleren. Doordat je helemaal wordt ondergedompeld in de digitale wereld van Virtual Reality wordt er een levensechte, stressvolle situatie gecreëerd. Dat is iets wat in het echt bijna niet te oefenen is.

Ik geloof dat serious games en Virtual Reality de toekomst zijn in de gezondheidszorg, maar ook in andere sectoren. Bij TripleMotion Media dragen we graag bij aan toepassingen voor de maatschappij. Ook houden wij zorgprofessionals graag vakbekwaam met Care Up. Heb jij ‘m al gedownload?

Gijs Tempel
TripleMotion Media

LAAT EEN REACTIE ACHTER

+ 66 = 76