Voorlopig geen handhaving voor verplichte vermelding BIG-nummer

0
884
Den Haag, 8 januari 2018 - Portret Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg en Sport Foto: Ministerie van VWS/ Phil Nijhuis

Vanaf 1 april 2019 treedt de wijziging van de Wet BIG en Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) in werking. En dat zorgde voor veel onrust bij de beroepsgroepen, brancheorganisaties, Patiëntenfederatie en andere partijen. Volgens Bruno Bruins, minister voor Medische Zorg, is het nooit de bedoeling geweest om zorgverleners te overvallen door de invoering van het verplicht vermelden van het BIG-nummer. Daarom heeft de minister de inspectie gevraagd niet te handhaven na 1 april 2019. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Bruins vindt dat er eerst overleg en besluitvorming moet plaatsvinden over de situaties waarin het BIG-nummer moet worden vermeld. Ook vindt hij dat er voldoende tijd moet worden gegeven om de verplichte BIG-registratie in te voeren.

Minister blij met samenwerking

De minister schrijft in zijn brief dat hij heel blij is met de samenwerking met de beroepsgroepen, brancheorganisaties en andere partijen om de patiëntveiligheid op een hoog niveau te houden. Volgens de minister zijn de partijen door ‘een misverstand’ niet betrokken geweest bij de uitwerking van de nieuwe maatregel, zoals was toegezegd. Binnenkort zal de minister met de partijen in overleg over de uitwerking van de verplichting om het BIG-nummer te vermelden.

(Ont)regel de Zorg

Het uitgangspunt is dat overbodige administratieve lasten moeten worden voorkomen en om de regelgeving zo lastenluw mogelijk op te stellen. Hij wil vanuit het perspectief van (Ont)Regel de Zorg het gesprek met de partijen aangaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

9 + 1 =