Grote verschillen in zorggebruik dementie

0
919

Er zijn grote regionale verschillen in het zorggebruik van mensen met dementie. Dat komt omdat dementienetwerken allemaal op hun eigen manier werken. Zo zet het ene netwerk bijvoorbeeld meer wijkverpleging in dan het andere netwerk, dat blijkt uit onderzoek van Vektis.

Het verschil is in zorggebruik is ook terug te zien in de zorgkosten: de verschillen in de kosten lopen op tot 8.500 euro per patiënt per jaar. Ook komt uit het onderzoek naar voren dat casemanagement een positief effect heeft. Want waar meer wordt gewerkt met casemanagement, wonen meer mensen thuis en is bij escalatiezorg de duur van het eerstelijnsverblijf korter.

Bijna volledig beeld

Het is voor het eerst dat er bijna een volledig beeld is geschetst van de zorg voor mensen met dementie. Het aantal mensen met dementie dat Vektis in beeld heeft op basis van beschikbare declaratiegegevens bestaat in 2017 uit 256.000 mensen. Begin 2017 woonden 175.000 mensen thuis en 82.000 in een instelling. Op basis van schattingen van Alzheimer Nederland zijn zo’n 50.000 mensen niet in beeld. Zij zijn thuiswonend en ontvangen waarschijnlijk alleen mantelzorg en ondersteuning vanuit WMO.

Vergrijzing

Vektis deed dit onderzoek op verzoek van Zorgverzekeraars Nederland (ZN). Elke dag komen er ongeveer 120 mensen met dementie bij. Door de vergrijzing stijgt het aantal mensen met dementie explosief naar meer dan een half miljoen in 2040.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

22 − 19 =