Heerlijk die zomertijd! Of niet?

0
899

De zomertijd is ingegaan! Twee keer per jaar verzetten we de klok, maar volgens Koko Beers, woordvoerder van de Hersenstichting, heeft dat grote gevolgen voor de volksgezondheid. Volgens Beers is het belangrijk dat dit de laatste keer is dat de zomertijd ingaat en zouden we voor een permanente wintertijd moeten gaan, laat hij weten op de website van de Hersenstichting.

Als we de klok steeds blijven verzetten wordt je biologische ritme verstoord en dat zorgt ervoor dat Nederlanders dikker en depressiever worden. Volgens Beers is het wetenschappelijk bewezen dat de wintertijd het beste is voor de volksgezondheid. Het steeds aanpassen van je biologische klok is niet voor iedereen even makkelijk. Als we een permanente wintertijd zouden hebben, dat krijgen mensen meer ochtendlicht in de winter en in de zomer minder avondlicht. Onder invloed van licht wordt ons 24-uursritme bepaald, maar door de klok steeds te verzetten wordt dit verstoord. Door in de ochtend veel daglicht te zien, zorgt dat overdag voor een wakker gevoel en kan je in de avond, als het weer donker wordt, goed slapen.

Biologische klok belangrijk voor gezonde nachtrust

De biologische klok is dus heel belangrijk om goed en voldoende te slapen. Dat zorgt voor een fit gevoel overdag. Op korte termijn is een goede slaapkwaliteit belangrijk om goed te leren, voor het geheugen en heeft het een positieve invloed op je stemming. Een goede nachtrust zorgt voor de lange termijn voor een gezond hart en gezonde bloedvaten, gezonde hersenen, een goed afweersysteem en een goed herstel.

Beers denkt dat als we een permanente wintertijd aanhouden de biologische klok minder vertraagt en Nederlanders eerder gaan slapen ten opzichte van hun werk- en schooltijden. Daarom vindt hij het belangrijk dat dit de laatste keer is dat de zomertijd ingaat.

Europese Commissie wil systeem afschaffen

De Europese Commissie heeft voorgesteld om het huidige systeem af te schaffen. Lidstaten moeten zelf beslissen welke tijd zij willen hanteren. Naast het wisselen tussen de zomer- en wintertijd ziet het kabinet twee opties: een permanente zomertijd of een permanente wintertijd. Het kabinet vindt dat de Europse Commissie niet goed heeft duidelijk gemaakt wat de voor- en nadelen zijn van de diverse keuzes en heeft gevraagd om een betere onderbouwing. Het kabinet wil het graag afstemmen met de naburige landen, waaronder de Benelux en Duitsland.

Meerderheid voor een permanente wintertijd

Uit een enquête in opdracht van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken blijkt dat 41 procent van de ondervraagden een voorstander is van een permanente wintertijd en heeft 27 procent liever een permanente zomertijd. En 24 procent houdt het graag zoals het nu is en verzet liever twee keer per jaar de klok.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

56 − = 52