Onderzoek naar behandeling geheugenproblemen bij ouderen

0
1061

Hersenonderzoekers van het UMCG gaan onderzoeken of ze de achteruitgang van het geheugen en denkvermogen bij ouderen kunnen remmen. Ze gaan kijken of het mogelijk is om hersenen actiever te maken door ze te stimuleren met zwakke stroompjes. Bij gezonde mensen blijkt deze vorm van hersenstimulatie een positief effect te hebben op de cognitieve functies, of dat ook geldt voor mensen met MCS wordt nu onderzocht.

Het verwerken van informatie door de hersenen. Iedereen gebruikt voortdurend cognitieve vaardigheden, hersenen zijn voortdurend aan het werk. En daarvoor is het geheugen nodig, maar ook aandacht, taal en een probleemoplossend vermogen.

Milde Cognitieve Stoornis

Mensen met een Milde Cognitieve Stoornis (MCS) hebben geheugenklachten of problemen met andere cognitieve functies. MCS ligt tussen normale veroudering, waarbij cognitieve functies ook achteruit kunnen gaan, en dementie in. Mensen met MCS functioneren nagenoeg normaal in het dagelijks leven en dat is bij dementie niet het geval. MCS kan overgaan in dementie, maar dit gebeurt niet altijd.

Hersenstimulatie

Het is belangrijk om patiënten met problemen met cognitieve functies vroeg te behandelen om de ontwikkeling van dementie tegen te gaan. En daarbij zou hersenstimulatie een rol kunnen spelen. Met transcranial alternating current stimulation (tACS) worden de hersenen op een bepaald gebied gestimuleerd met een heel zwakke stroom. De patiënt kan gewoon op een stoel zitten en de behandeling is niet pijnlijk en heeft ook geen bijwerkingen.

Onderzoek

Uit eerder onderzoek met tACS bij gezonde ouderen, blijkt dat de cognitieve functies verbeterd waren. Er zijn aanwijzingen dat dit ook het geval kan zijn met mensen met MCS. Het UMCG wil dit graag verder onderzoeken. Ouderen krijgen tijdens het onderzoek 2 weken lang 15 minuten per dag hersenstimulatie. Met een EEG en een MRI wordt het effect van de behandeling op de hersenactiviteit gemeten en in kaart gebracht.

Het onderzoek wordt gedaan door hersenonderzoekers Branislava Ćurčić-Blake en André Aleman (auteur van “Het seniorenbrein”) van de afdeling Cognitieve Neuropsychiatrie van het UMCG. Mensen ouder dan 65 jaar met geheugenproblemen en wonen in Noord-Nederland kunnen deelnemen aan dit overzoek. Wil je meer informatie of je aanmelden kijk dan op www.cogmax.nl.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

76 − = 69