Ouderen zijn sociaal en fysiek krachtiger door integrale preventieaanpak

0
824

65-plussers ondervinden een betere kwaliteit van leven door het volgen van het TOM-programma (Thuis Onbezorgd Mobiel). Dit is een programma met aandacht voor valpreventie door een gericht beweegprogramma, sociale steun en voedingsvoorlichting. Dit programma is opgezet door VeiligheidNL, Philips, Nutricia en zorgverzekeraars ONVZ en in samenwerking met partners in vijf verschillende regio’s onderzocht en uitgevoerd onder 145 deelnemende ouderen.

Uit het resultaat va het programma bleek dat de balans en kracht van de ouderen verbeterd is en het aantal mensen dat gevallen is, is afgenomen. Ook geven de ouderen zelf aan dat ze beter in hun vel zitten en dat de gezondheid verbeterd is. De deelnemers zijn vooruit gegaan op lenigheid, kracht, mobiliteit en balans. Dit zorgt voor een verbetering van het dagelijks functioneren.

Door deelname van het TOM-programma is het aantal deelnemers dat gevallen is afgenomen. Ook de angst om te vallen is afgenomen. 42 procent van de deelnemers is gevallen in de maanden voordat TOM van start is gegaan. Dit neemt tijdens het programma af tot 24 procent en blijft regelmatig in de zes maanden na het programma.

Het aantal bezoeken aan de Spoedeisende Hulp (SEH) neemt na een valongeval bij 65-plussers toe met 41 procent. Dit blijkt uit een prognose van VeiligheidNL voor 2030. Dit is een hoge toename hoewel in veel gevallen een val voorkomen kan worden zodat men langer thuis kan blijven wonen. Een val heeft veel gevolgen op mobiliteit, eenzaamheid en angst voor bewegen. Daarom hebben landelijke partijen in 2016 hun krachten gebundeld voor het programma TOM en dit programma samen met lokale partners uitgevoerd en opgezet. TOM is bedoeld voor thuiswonende 65-plussers met mogelijk een risico op ondervoeding en met een verhoogd valrisico.

TOM krijgt hoe dan ook een vervolg in onder andere Houten en Best. TOM is op 29 maart van start gegaan in Rotterdam met 80 deelnemers. Hier worden de lessen ingezet die geleerd zijn en wordt een verdieping op het thema voeding gemaakt in het programma samen met de gemeente Rotterdam, Purpose en Publab.

Bron: Nationale Zorggids 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

6 + 4 =