Verpleegkundigen werken ook preventief aan gezondheid

0
904

Verpleegkundigen en verzorgen zijn zich bewust van hun preventieve rol om cliënten stimuleren gezonder te leven. Het gaat dan bijvoorbeeld om rokende cliënten, cliënten met overgewicht of problematisch alcoholgebruik. Verpleegkundigen en verzorgenden achten zich ook goed in staat om deze groep cliënten te stimuleren naar een gezonder leven, toch geeft ruim twee derde aan behoefte te hebben aan extra scholing. Extra scholing wordt vooral gewaardeerd als het gaat om problematisch alcoholgebruik of overgewicht, dat blijkt uit onderzoek van Nivel.

Veel verpleegkundigen en verzorgenden hebben te maken met cliënten die gezondheidsrisico’s lopen door een ongezonde leefstijl. Zo’n 80 tot 90 procent van de zorgverleners die de problemen van de cliënten signaleren, adviseert en ondersteunt de cliënt om gezonder te gaan leven. Hetzelfde percentage acht zich competent om cliënten te ondersteunen en stimuleren om gezonder te leven.

Extra scholing

Naast dat twee derde van de zorgverleners extra scholing zouden willen op dit gebied, geven zij ook aan geholpen te zijn met betere samenwerkingsafspraken tussen de verschillende professionals en betere verwijsmogelijkheden. Ook aan hulpmiddelen op het gebied van folders en duidelijke richtlijnen is behoefte.

Nivel heeft eind 2018 een vragenlijstonderzoek uitgevoerd onder 1059 deelnemers van het Nivel Panel Verpleging & Verzorging.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

32 + = 39