Vrienden

0
1066

Wanneer ik het appartement binnen loop is het donker en de tv staat doelloos aan.

De man in de stoel kijkt met lege ogen naar de tv. Ik roep de naam van de man een aantal keren voordat hij terug keert in het heden. U was in gedachten ver weg zeg ik de man. Hij kijkt mij aan en het duurt even voordat hij antwoord geeft. ‘Zuster’, zegt de man, ‘wat doe ik hier nog?’. ‘Iedereen om mij heen gaat dood’. ‘Mijn kinderen zie ik amper die hebben het te druk’. ‘Mijn kleinkinderen hebben geen tijd voor hun oude opa’. De man kijkt mij verdrietig aan. Ik ga naast de man zitten en zeg hem dat dit mij verdriet doet hem zo te zien. ‘Wij zijn altijd zo goed voor onze kinderen geweest en nu ik een oude man ben laten zij zich niet meer zien’. Ik vraag de man wat ik voor hem kan doen.

‘Ach zuster een kopje koffie zetten en een praatje  maken met mij vind ik al fijn’.

Ik maak voor de man een kopje koffie en we praten wat over de dagelijkse dingen.

Wanneer ik wegga bedankt de man mij.

Ik zeg hem dat ik het fijn vond om een praatje met hem te maken. Die avond tijdens mijn dienst blijven de woorden van de man mij door het hoofd spoken. Intriest dat hij zijn kinderen mist en hij zich verlaten voelt door hen. Een paar dagen later wanneer ik weer in hetzelfde huis werk kom ik een vergelijkbare situatie tegen bij een andere man die er woont. Ineens schiet mij een plannetje te binnen en tijdens mijn pauze vraag ik beide heren om een kopje koffie te komen drinken in het restaurant van het huis. In eerste instantie zijn de mannen wat behouden in hun gesprek maar wanneer ik het onderwerp van de plaatselijke voetbalclub aansnijdt gaan de heren steeds meer met elkaar in gesprek. Er ontstaat een geanimeerd gesprek tussen beide mannen. Na mijn pauze kan ik ze met een gerust hart samen achterlaten. Aan het eind van mijn werkdag loop ik nog even binnen bij de man waar ik het gesprek mee had. Hij laat mij weten dat hij het gezellig vond en de man heeft uitgenodigd om bij hem een keer voetbal te komen kijken. Ik zeg de man dat ik dit fijn vind.

Een paar weken later wanneer ik weer naar het huis ga om een dienst te werken krijg ik te horen dat de mannen regelmatig elkaar opzoeken om een voetbal wedstrijd te kijken en zelfs samen iedere week een uurtje biljarten. Dit geeft mij een goed gevoel. Het is fijn om dit voor deze mannen te hebben kunnen doen. Een stuk minder eenzaam in de nadagen van hun leven. Missie geslaagd.

Geschreven door Desiré

Desiré is Manager Scholing, Opleidingen en Cursussen bij Medical Groep en gaat het hele land door met Ambinex, om met zorgprofessionals voorbehouden handelingen te oefenen én te toetsen! Daarnaast werkt ze nog regelmatig diensten in de zorg bij Medical Groep. Neem ook een kijkje op www.medicalgroep.nl of www.ambinex.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

+ 30 = 33