Zorgverlener in de thuiszorg wil autonomie

0
1193

Verpleegkundigen en verzorgen in de thuiszorg die meer autonomie ervaren, zijn meer bevlogen en minder geneigd de zorg te verlaten. Verpleegkundigen beslissen graag zelf over de inhoud van de zorg, ze willen graag de vrijheid om het werk naar eigen inzicht in te delen en werken graag in zelfsturende teams. Dat blijkt uit onderzoek van Nivel.

Verpleegkundigen en verzorgenden die meer zelfstandigheid ervaren, vinden hun werk dus aantrekkelijker. Om werkzame zorgverleners te behouden in de sector is het belangrijk om de werkomstandigheden tegen het licht te houden. Autonomie blijkt daarbij een essentieel punt.

Zelfsturende teams

Het werken in zelfsturende teams bevordert de autonomie. Zorgverleners die werken in zelfsturende teams, zijn meer tevreden met hun werk dan zorgverleners die op de traditionele manier werken. Ook vinden verpleegkundigen in de thuiszorg verschillende aspecten op het gebied van populatiegerichte en geïntegreerde thuiszorg aantrekkelijk. Zoals het coördineren en organiseren van de zorg, waar ook aandacht is voor het bevorderen van zelfredzaamheid, het sociale netwerk van cliënten, preventie en gezondheidsbevordering in de wijk.

Melding disfunctioneren

Maar meer autonomie betekent ook minder zicht op het functioneren. En de kans dat het disfunctioneren van een zorgverlener onopgemerkt blijft, is groot. Daarom is het van groot belang dat zorgverleners bij een vermoeden van disfunctioneren van een collega binnen hun organisatie melden. Uit het onderzoek blijkt dat hier nog ruimte is voor verbetering. Een groot deel van de zorgverleners vindt het moeilijk om disfunctioneren van een collega binnen de organisatie te bespreken.

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

23 − 13 =