VWS te rooskleurig over personeelstekort

0
841

Het positieve beeld over het terugdringen van personeelstekorten in de zorg dat vorige week door het ministerie van VWS werd gepresenteerd, blijkt iets minder rooskleurig. Veel verpleegkundigen en verzorgenden herkenden zich ook niet in dat positieve beeld, ze voelen juist nog enorme werkdruk. Dat blijkt uit onderliggende cijfers over de personeelstekorten, meldt het NRC.

Vorige week werd door het ministerie een prognose gepresenteerd dat er in 2022 niet een tekort van 125.000 werknemers zou zijn in de zorg, maar 80.000. In het persbericht van het ministerie was te lezen dat dankzij het actieprogramma dat in maart 2018 is gestart, het tekort aan verpleegkundigen en verzorgenden zou dalen. En als alle positieve ontwikkelingen zouden doorzetten, het tekort aan personeel in 2022 nog maar 55.000 zou zijn.

Arbeidsmarkt

Ook is er een andere inschatting gemaakt naar de groeiende vraag naar zorg. Mensen zouden toch minder zorg nodig hebben en daardoor hoeven 16.000 mensen minder aangenomen te worden. Een goed en duidelijk toekomstbeeld over de arbeidsmarkt geven de cijfers niet, allerlei relevante gegevens konden niet worden meegenomen in de prognoses volgens de NRC.

Directeur van de V&VN schreef een ingezonden brief naar NRC. Zij schrijft een pleidooi voor het behoud van verpleegkundigen. “Alle ballen moeten nu echt op behoud. Dát is de sleutel voor een echte oplossing. Als je mensen behoudt, komt de instroom vanzelf. Tevreden medewerkers trekken nieuwe medewerkers aan. Dan pas nemen de tekorten duurzaam – en sneller – af. Het alternatief is voortploeteren. Het risico blijven lopen dat medewerkers afhaken. Dat we al die nieuwkomers, en huidige zorgprofessionals, zo weer kwijt zijn.” De focus zou volgens Kersten juist op het behoud van ervaren personeel moeten liggen.

Voorspelling aangepast

Het ministerie heeft inmiddels de oorspronkelijke voorspelling van eind 2017 aangepast: het verwachte tekort in 2022 had 110.000 verpleegkundigen en verzorgenden moeten zijn en niet 125.000. In een reactie laat het ministerie weten dat andere rekenmethodes grotendeels verantwoordelijk zijn voor de verbeterde prognoses en dat zij ook zien dat er nog een lange weg is te gaan voordat mensen op de werkvloer verbetering merken.

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

+ 71 = 76