Brengt u mij naar huis

0
1476

“Kunt u mij naar huis brengen?” vraagt de man en komt bij mij aan tafel zitten. Ik vraag de man waar zijn huis is. De man denkt even na en antwoord dan: “Eikenlaan 17.” Ik vraag de man in welk dorp of stad dit mag zijn. De man noemt een stad, die zeker 300 km hier vandaan is. Ik zeg tegen de man dat dit wel heel ver hier vandaan ligt en dat dit vandaag niet gaat lukken. Ik benoem de man waar hij nu verblijft. De man kijkt mij aan en ik zie hem denken. Ik vraag de man hoe hij hier op deze plek is gekomen. Hij denkt nog even na en begint een verhaal te vertellen over oorlog, evacuatie en de manier waarop hij hier is beland. “Hier, in deze stad heb ik mijn vrouw leren kennen”, zegt de man. “Daarom wil ik nu naar huis.” Ik vraag de man waar zijn vrouw op dit moment is. De man denkt weer na en ineens zegt hij: “O ja, mijn vrouw leeft niet meer.” Zijn gezicht straalt verdriet uit. Ik zeg de man dat het mij spijt dat hij hier verdriet over heeft. Ik pak even zijn hand vast om de man te troosten. De man kijkt mij aan en zegt: “Dit verdriet gaat nooit weer over.” De man kijkt mijmerend voor zich uit alsof hij in zijn eigen verhaal zit met zijn vrouw in de hoofdrol.

Even later staat de man op en bedankt mij voor het praatje, zoals hij dit noemt. Ik kijk de man na en vraag mij af wat er nu in zijn hoofd rondspookt. Wanneer ik een paar weken later weer in het huis kom om een gesprek te voeren met één van de studenten, vraag ik nieuwsgierig hoe het met de man is. De student vertelt mij dat de man vorige week is overleden. Zijn wens was om naar zijn vrouw te gaan.

Even val ik stil en vraag mijzelf af of die middag een voorteken was van zijn wens. Mijn hoop is dat de man nu zijn rust heeft gevonden en is verenigd met zijn vrouw.

Geschreven door Desiré

Desiré is Manager Scholing, Opleidingen en Cursussen bij Medical Groep en gaat het hele land door met Ambinex, om met zorgprofessionals voorbehouden handelingen te oefenen én te toetsen! Daarnaast werkt ze nog regelmatig diensten in de zorg bij Medical Groep. Neem ook een kijkje op www.medicalgroep.nl of www.ambinex.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

− 2 = 7