Opleidingsbudget voor iedereen

0
884

Een persoonlijk ontwikkelingsbudget om bijvoorbeeld een opleiding te volgen, een erkend certificaat te halen of een cursus te volgen. Zowel werkenden als niet-werkenden kunnen straks een persoonlijk ontwikkelingsbudget aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Ministers Koolmees en Van Engelshoven willen dat meer mensen zich gaan ontwikkelen tijdens hun loopbaan, zodat ze beter inzetbaar blijven op de arbeidsmarkt.

Om goed inzetbaar te blijven vinden de ministers het belangrijk dat mensen zich hun leven lang ontwikkelen. Zo kan je je laten omscholen naar een nieuwe baan of je kennis en vaardigheden up-to-date houden. De fiscale scholingsaftrek wordt vervangen door het STAP-budget (Stimulans Arbeidsmarkt Positie). Elk jaar kunnen zo’n 100.000 tot 200.000 mensen per jaar aanspraak maken op een persoonlijk ontwikkelingsbudget van 1.000 tot 2.000 euro per persoon.

Online aanmelden

Je kan je straks online aanmelden voor zo’n ontwikkelingsbudget en aangeven welke opleiding je wilt volgen. Na goedkeuring van de aanvraag wordt het budget overgemaakt aan de opleidingsinstelling en kan je starten met de opleiding. Minister Koolmees vindt het belangrijk dat mensen regelmatig nadenken over de toekomst en hun werk. En dat ze daarmee aan de slag gaan, moet volgens hem vanzelfsprekend worden. Het is niet alleen nodig voor de arbeidsmarkt, het is ook heel leuk om nieuwe dingen te leren en nieuwe dingen te doen, vindt Koolmees.

Loopbaanadviseur

Vooral flexwerkers, werkzoekenden en werkenden in krimpberoepen hebben vaak de meeste baat bij (bij)scholing, maar zijn vaak lastig te bereiken. Daarom willen de ministers kijken of een laagdrempelig, onafhankelijk adviesgesprek mogelijk gemaakt kan worden. Een loopbaanadviseur kan mensen helpen om een keuze te maken welke opleiding nuttig is voor hun carrière.

Onderwijs volwassenen

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat bijna 1 op de 5 volwassenen nog een opleiding, cursus of workshop volgt. Vergeleken met andere EU-landen volgen relatief veel volwassenen onderwijs: ruim 19 procent in 2017.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

13 − = 12