Weinig resistente bacteriën in verpleeghuizen

0
835

De verpleeghuissector staat er goed voor als het gaat om antibioticaresistentie. Het RIVM onderzocht bij 4420 bewoners van 159 verpleeghuizen of ze bacteriën bij zich droegen die ongevoelig zijn voor antibiotica. Uit dat onderzoek blijkt dat het gemiddeld goed is gesteld met de verpleeghuizen in Nederland.

Zo is in geen van de onderzochte verpleeghuizen is de bacterie CPE gevonden. Er zijn nauwelijks antibiotica die deze bacterie kunnen bestrijden, dus dat is goed nieuws. En bij 1 op de 12 bewoners is de ESBL producerende bacterie gevonden, in de Nederlandse bevolking komt dat net zo vaak voor. ESBL’s zijn enzymen die veelgebruikte antibiotica zoals penicillines kunnen afbreken. Bij ongeveer een derde van de verpleeghuizen kwam ESBL vaker voor dan 10%. En dat is ook het percentage dat wordt aangehouden als bovengrens aangehouden van normaal dragerschap onder de Nederlandse bevolking.

Verwacht wordt dat de komende jaren de problemen rondom antibioticaresistentie verder toeneemt en daarom is het belangrijk om scherp te blijven: goede hygiënemaatregelen en verstandig gebruik van antibiotica. In Nederland wordt relatief weinig antibiotica gebruikt in vergelijking met andere Europese landen.

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

+ 16 = 20