Hoge bloeddruk ook behandelen bij dementie of Alzheimer

0
852

Het algemene beeld is dat hoge bloeddruk bij oudere mensen met dementie beter niet behandeld kan worden, omdat dat de bloedtoevoer naar de hersenen zou verminderen. Maar dat klopt niet. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc.

Oudere mensen hebben een verhoogde kans op een slechtere doorbloeding van de hersenen. Dat komt omdat bloedvaten op oudere leeftijd vaak wat stijver en nauwer worden. Daarom wordt hoge bloeddruk bij (demente) ouderen vaak niet behandeld. Ook is de gedachte dat een wat verhoogde bloeddruk een positieve bijdrage kan leveren aan een betere doorbloeding en dus ook een beter functioneren van de hersenen.

Mythe

Uit het onderzoek blijkt dat bij een verlaging van de bloeddruk de toevoer van bloed naar de hersenen niet verminderde en de bloedvaten hun aanpassingsvermogen behielden. Geriater Jurgen Claassen van het Radboudumc vindt het opmerkelijk dat de bloedtoevoer naar de hippocampus, een hersengebied dat een belangrijke rol speelt bij het geheugen, oriëntatie en gedrag, zelfs met 20 procent toenam. Voor mensen met Alzheimer en dementie zou dat volgens hem gunstig kunnen zijn. Op basis van dit onderzoek kan vastgesteld worden dat oudere patiënten met dementie of Alzheimer geen hoge bloeddruk nodig hebben om hun hersenen goed doorbloed te houden. Dat is een mythe volgens Claassen.

Behandeling op maat

En aan een langdurige verhoogde bloeddruk kleven ook gevaren. Volgens Claassen kan het ook leiden tot hartfalen, hartinfarct, herseninfarct of een hersenbloeding. En dragen slecht functionerende bloedvaten soms bij aan het ontstaan van dementie. Bij patiënten met dementie of Alzheimer zou daarom individueel naar de beste aanpak moeten worden gekeken.

Het onderzoek werd gepubliceerd in het vakblad Hypertension.

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

40 − 31 =