Vertrouwdheid belangrijk voor thuiswonende ouderen

0
469

Vooral vertrouwdheid met de directe omgeving is voor ouderen die langer thuis wonen belangrijk om kwaliteit van leven te ervaren. In de praktijk komt het erop neer dat ouderen een vertrouwd persoon in de omgeving hebben die het overzicht heeft. Als er veranderingen in de leefsituatie plaatsvinden, kunnen ouderen met een vertrouwd persoon samen keuzes maken over zorg in de eigen omgeving. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Door de toenemende vergrijzing is het beleid ingezet dat ouderen langer thuis wonen. En zolang dit goed gaat, willen ouderen dat zelf ook graag. Ouderen vinden het vooral belangrijk dat zij kunnen blijven doen, wat voor hen belangrijk is. Zoals het uitoefenen van hun hobby’s, bewegen of vrijwilligerswerk en het hebben van sociale contacten.

Voorwaarden langer thuis wonen

Volgens ouderen zijn er een aantal voorwaarden om langer thuis te wonen. Het gaat dan om mentale veerkracht, voldoende mobiel zijn en het beschikken over een geschikte woning en financiële middelen. Het hebben van passende en toegankelijke zorg helpt daarbij.

Wijkverpleegkundigen kennen ouderen heel goed

Uit het onderzoek blijkt dat de manieren waarop professionals samenwerken heel verschillend zijn. Zo kennen wijkverpleegkundigen ouderen heel goed en nemen zij veranderingen in de situatie snel waar. Huisartsen staan ook dicht bij de ouderen, maar richten zich vooral op de ziekte en hebben weinig tijd om de situatie goed te bestuderen. In praktijken waar POH’s zijn, hebben ze regelmatig contact met ouderen en bespreken zij hun situatie regelmatig in het multidisciplinair overleg. Bij complexe zorgvragen kunnen specialisten Ouderengeneeskunde een belangrijke rol vervullen.

Aanknopingspunten

Naar aanleiding van het onderzoek heeft het Nivel 7 Aanknopingspunten voor Kwaliteit van Leven opgesteld, waarin betrokkenen elkaar vinden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

41 − 31 =