Bestuur V&VN treedt af

0
575

Het voltallige bestuur van V&VN treedt af. Het bestuur van de beroepsvereniging vindt dat het vertrouwen van verpleegkundigen in hun beroepsvereniging is geschonden. Volgens aftredend voorzitter Henk Bakker komt dat doordat het bestuur niet de juiste keuzes heeft gemaakt over het wetsontwerp BIG-II en de hieraan gekoppelde overgangsregeling. Dat meldt de V&VN op haar website.

Het bestuur vindt dat ze hun achterban niet voldoende kans hebben gegeven om zich over zo’n belangrijk wetsontwerp uit te spreken. Daar heeft het bestuur spijt van en daarom treedt het voltallige bestuur af.

Onrust

Het wetsvoorstel BIG-II heeft voor grote ontrust onder verpleegkundigen geleid. Zij vrezen dat hun beroep wordt uitgehold of dat zij verplicht moeten bijscholen om hun huidige werk te kunnen blijven doen. In de praktijk wordt nu geen onderscheid gemaakt tussen verpleegkundige die een mbo- of hbo-opleiding hebben gevolgd. Eerder steunde V&VN de wet BIG-II, maar trok later deze steun in. Pas na het intrekken van de steun ging de V&VN in gesprek met leden en niet-leden over de vraag of functiedifferentiatie gewenst is. Daar heeft het bestuur nu spijt van.

Twee bestuursleden – Wilma Jackson en Marie-Louise van der Kruis – blijven tijdelijk demissionair aan om kort termijn een interim-bestuur aan te stellen en de continuïteit te bewaken.

IJskast

Minister Bruins heeft zijn wetsvoorstel tijdelijk in de ijskast gezet en een verkenner aangesteld. Alexander Rinnooy Kan gaat onderzoeken wat de vervolgstappen zijn. Het wetsvoorstel treedt naar verwachting op zijn vroegst per 1 juli 2020 in werking. Het doel is om verpleegkundigen beter in te zetten op taken waarvoor ze zijn opgeleid en waarin ze deskundig zijn.

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

− 1 = 5