Mantelzorgacademie vergroot zelfredzaamheid patiënt

0
285

Een speciale academie om de terugkeer naar huis voor ziekenhuispatiënten soepel te laten verlopen. Sinds enige tijd beschikt het Maastricht UMC over een mantelzorgacademie om patiënten op een snelle en verantwoorde manier terug te keren naar huis door hen (of eventuele mantelzorgers) eenvoudige medische handelingen zelf te laten verrichten. Dan gaat het bijvoorbeeld om wondverzorging, het druppelen van ogen tot en met het zelf injecteren.

De overheid stimuleert dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. En daarom wordt het ook voor de patiënt steeds belangrijk om samen met zijn mantelzorgers zelf de regie te voeren over de thuiszorg. De mantelzorgacademie zorgt door workshops en instructies op maat dat patiënten en mantelzorgers getraind worden om basale medische handelingen te verrichten.

Verpleegkundingen ontlast

Met de mantelzorgacademie worden verpleegkundigen ontlast. Eerder werden instructies aan patiënten en mantelzorgers tussen de bedrijven door gegeven op verpleegafdelingen. Maar dat werd wel eens vergeten of uitgesteld door gebrek aan tijd, waardoor patiënten langer dan nodig een ziekenhuisbed bezet hielden. Of vonden er heropnames plaats omdat medische zaken in de thuissituatie niet goed geregeld waren.

App

Door een app in te zetten kunnen instructies en relevante informatie nog eens teruggelezen worden. Ook wil het Maastricht UMC een mantelzorginloopcafé organiseren waar patiënten en mantelzorgers snel en zonder drempels terecht kunnen met hun vragen.

Succesvolle pilot

De mantelzorgacademie werd in 2018 als pilot gestart. En dat blijkt succesvol, want nu is de academie opgeschaald tot een meer structurele voorziening. Het team bestaat inmiddels uit acht speciaal opgeleide verpleegkundigen.

Zelfredzaamheidsmeter

Met de mantelzorgacademie wordt de zelfredzaamheid van de patiënt vergroot. Vilans heeft zelfs een zelfredzaamheidsmeter in het leven geroepen. Het is een korte vragenlijst die de zelfredzaamheid van je cliënt in beeld brengt. Door deze vragenlijst in te vullen kan je zien of je cliënt zichzelf kan redden en of dat hij zelf de regie heeft.

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

54 − = 51