Meer doden en ziekenhuisopnames door opiaten

0
777

Het aantal ziekenhuisopnames en doden door een overdosis opiaten is de afgelopen jaren fors gestegen. En dat hangt samen met het toenemende gebruik van deze sterke pijnstillers. Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum waarschuwen voor deze gevaarlijke ontwikkeling.

De onderzoekers analyseerden gegevens van het Centraal Plan Bureau (CBS) uit de periode 2013-2017 en publiceerden hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift JAMA Network Open.

Opiaten

Opiaten zijn middelen die zijn gebaseerd op opium. Onder opiaten vallen bijvoorbeeld morfine(pleisters), tramadol en oxycodon. In 2013 gebruikte 4,9 procent van de Nederlanders zo’n sterke pijnstiller, in 2017 steeg dat naar 6 procent. Het aantal ziekenhuisopnames steeg in dezelfde periode van 1537 naar 2236. Het aantal doden steeg in 2013 van 139 naar 211 doden in 2017. Vooral ouderen, vrouwen, laagopgeleiden en mensen met een slechte gezondheid kregen opiaten voorgeschreven.

Verontrustend

Onderzoekers van het LUMC vinden het een verontrustend beeld. Zij roepen andere artsen op om goed te kijken aan wie zij opiaten voorschrijven en dat het beter is om te zoeken naar de oorzaak van de pijn in plaats van de pijn te bestrijden met een sterke pijnstiller. “Opiaten zijn geen paracetamolletjes. Ze zijn zowel lichamelijk als geestelijk erg verslavend en kunnen bij een overdosis leiden tot een ademstilstand en de dood”, aldus anesthesioloog-epidemioloog Eveline van Dorp in een persverklaring.

Werkgroep

Volgens hoogleraar Anesthesiologie Albert Dahan is de situatie nog niet zo erg als in Amerika, maar moeten we wel snel maatregelen nemen. Een werkgroep vanuit de overheid zou volgens Dahan bezig zijn om te kijken hoe opiaatgebruik aan banden gelegd kan worden.

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

4 + = 12