Facebookplatform voor zzp’ers in de zorg “Voor sommige mensen zijn wij echt een eye-opener!”

0
722

Marjolein Boorsma zette samen met haar collega zzp’er Laura Berkhout een Facebookplatform op voor zzp’ers in de zorg: ‘Ons pakkie an’, met informatie, het antwoord op adviesvragen en casussen. Ze merken dat daar steeds meer animo voor is en hopen dat het uitgroeit tot een website, waar allerlei informatie te vinden is die je nodig hebt om als zelfstandige aan de slag te gaan.

Marjolein Boorsma werkt als zzp’er in de zorg bij mensen thuis. “Ik begeleid kinderen met een beperking in de thuissituatie”, vertelt ze. “Soms komt daar ook verpleging bij kijken, zoals sondevoeding toedienen en een Mic-key button verzorgen.” Als zelfstandige frustreerde het haar dat als ze iets moest regelen, het niet voor haar van toepassing was. Ze viel net buiten bepaalde regelingen. Toen ze een collega moest inwerken die in hetzelfde schuitje viel, besloten de twee dames de krachten te bundelen en samen een Facebook platform op te richten voor ondernemers in de zorg: ‘Ons pakkie an’. Haar collega, Laura Berkhout, is verzorgende IG en doet een opleiding tot verpleegkundige. Zij is na haar opleiding bij kinderen thuis gaan werken en is zo het werkveld ingerold.

Eye-opener

“We willen een platform zijn waar mensen terecht kunnen voor kennis en vragen”, vertelt Marjolein. “Het is een plek om je verhaal kwijt te kunnen en te zoeken naar oplossingen. Als mensen vragen hebben, zoeken wij die voor ze uit.” Het zijn meestal adviesvragen over praktische zaken rondom het zzp’er zijn in de zorg. “Wat moet je regelen, wat heb je nodig, hoe zit het met bedrijfskleding en de AVG?” noemt Marjolein op. “Ook zijn er reacties op de casussen die wij kort omschrijven en wordt daarin meegedacht. Wat wij erg leuk vinden, zijn de reacties van mensen die niet binnen onze branche werken, maar voor wie wij een eye-opener zijn door het schetsen van onze belevingswereld van onze cliënten.”

Supportgroepen

Dit jaar is het platform gelanceerd. “Het staat nog in de kinderschoenen”, vertelt Marjolein. “We zijn nu vooral bezig met bekendheid krijgen. Uiteindelijk willen we een goedlopende website.” Ook ontplooien ze initiatieven. “We zijn bezig om supportgroepen op te starten, wat inhoudt dat wij zzp’ers samenbrengen die hun verhalen delen, waarbij er ruimte is voor begeleiding en adviseren. Ze krijgen zo een plek om samen te sparren en na te denken over casussen.”

Steeds meer zzp’ers

Marjolein en Laura zijn beiden ongeveer een dag in de week bezig om de Facebookpagina draaiende te houden. “We vinden het heel leuk om te doen. Als het verder volgens plan gaat, heeft het de potentie om te groeien en zal het meer worden”, denkt ze. “We merken dat iedereen heel enthousiast is en benieuwd is waar het naartoe gaat. We zijn nog niet bekend onder veel zzp’ers. Toch zien we een stijgende lijn in het aantal zzp’ers dat ons volgt. Na de vakantie gaan we aan de gang om ook buiten die kringen bekendheid te krijgen. We vinden het vooral belangrijk om te laten zien wie we zijn en wat we doen, ook voor mensen die niets van het wereldje weten.”

Is er sprake van een trend wat betreft het aantal zzp’ers? Marjolein denkt van wel. “Ik kan mij wel voorstellen dat steeds meer zorgmedewerkers zzp’ers worden. Het is heel waardevol wat ze doen binnen instellingen en organisaties. Dat is ook zeker nodig, maar veel zorgmedewerkers ervaren ook druk en er gaat veel tijd uit naar andere zaken. Zelf ben ik onder andere zzp’er geworden om meer tijd te hebben voor de cliënt.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

4 + 4 =