Komt die regieverpleegkundige nog wel? De nieuwste stand van zaken

0
1036

De opkomst van de regieverpleegkundige is veel in het nieuws geweest de laatste tijd en heeft voor veel ophef gezorgd in de beroepsgroep. Vrijheid in de Zorg zette de laatste ontwikkelingen op een rij. Met als belangrijkste vraag: komt die regieverpleegkundige er nog wel? En wat voor veranderingen brengt dat teweeg?

Wat is een regieverpleegkundige?

Voor de brede beroepsgroep van verpleegkundigen zouden er twee beroepsprofielen komen: de verpleegkundigen en de regieverpleegkundigen. De verpleegkundige blijft dezelfde taken uitvoeren. De regieverpleegkundige krijgt daarnaast taken erbij. Het verschil tussen beide beroepen is met name zichtbaar in de overstijgende taken. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om het indiceren en organiseren van zorg over de werkvelden heen, Evidence Based Practice, klinisch redeneren, coaching, praktijkgericht onderzoek uitvoeren en klinisch leiderschap. Het is dus niet zo dat de regieverpleegkundige de leiding heeft over een verpleegkundige.

De nieuwe regieverpleegkundige is onderdeel van het wetsvoorstel BIG II. Een maatregel waardoor duizenden ervaren verpleegkundigen opnieuw naar school zouden moeten, als ze dezelfde werkzaamheden willen blijven uitvoeren die ze al jarenlang verrichten. Het wetsvoorstel, dat voor veel ophef leidde, is vooralsnog opgeschort.

Waarom is het onderscheid tussen mbo- en hbo-verpleegkundigen nodig?

In de praktijk wordt er nu geen onderscheid gemaakt tussen mbo- en hbo-verpleegkundigen. Toch zijn er verschillende onderzoeken geweest, waaruit blijkt dat een functiemix tussen beiden ertoe doet. De zorg van kwaliteit zou dan toenemen, blijkt uit onderzoek. Wat ook meespeelt, is dat de zorg sterk is veranderd in de afgelopen jaren. Deze veranderingen zetten zich de komende jaren door en hebben invloed op de inhoud van het verpleegkundig beroep.

Wat is het standpunt van V&VN? (Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland)

Op dit moment steunt de V&VN de Wet BIG-II, Voor de organisatie is de wet geen doel op zich. V&VN vraagt inbreng van leden en niet-leden en komt op basis daarvan met een nieuw standpunt. Wat de organisatie betreft, is het echt de bedoeling dat iedereen zijn huidige taken blijft houden. De regieverpleegkundige krijgt er taken bij, wat je ook ziet in de proeftuinen. Een verpleegkundige moet kunnen doorgroeien in het vak, door zich te ontwikkelen en ervaring op te bouwen, waardoor hij of zij steeds complexere zorg kan verlenen.

Ook vindt de V&VN dat er naast de nieuw opgeleide bachelor-verpleegkundigen ook de mbo- en inservice opgeleide verpleegkundigen met een specialistische opleiding en alle hbo-v-verpleegkundigen toegang moeten krijgen tot het register van regieverpleegkundig, ongeacht de jaartallen. Ze willen dat er recht wordt gedaan aan de kennis en ervaring van alle verpleegkundigen.

De komende periode organiseert V&VN regiobijeenkomsten door het hele land, waar verpleegkundigen zich kunnen uitspreken. Ook kunnen ze via de mail en telefonisch contact opnemen. De organisatie heeft zich voorgenomen om geen voorstellen meer te steunen die niet op een zo breed mogelijk draagvlak kunnen rekenen.

Wat zijn de laatste ontwikkelingen wat betreft de regieverpleegkundige?

Minister Bruins van Medische Zorg stelt dat gespecialiseerd verpleegkundigen in het wetsvoorstel BIG II niet verplicht zijn om regieverpleegkundige te worden en dat ze dus gewoon hun functie kunnen blijven uitoefenen. Dat heeft hij gezegd in de talkshow Jinek en wordt bevestigd door een VWS-woordvoerder. Gespecialiseerd verpleegkundigen zijn bang dat zij hun werk dat op het niveau van regieverpleegkundige zou liggen, niet meer zouden mogen uitvoeren als zij in het BIG-register ‘verpleegkundige’ willen blijven. De minister legde uit dat niemand zijn taken verliest. Verpleegkundigen, of het nu gaat om HBO-, MBO-, of inservice opgeleide verpleegkundigen, hoeven zich niet als regieverpleegkundige te registreren als dat zij dat niet willen. Minister Bruins hoopt dat het uiteindelijke voorstel leidt tot meer werkvreugde en dat meer mensen zich aangetrokken voelen tot het beroep.

Bronnen: V&VN, Nursing, Groene Amsterdammer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

+ 84 = 91