Overgewicht verhoogt risico op dementie

0
779

Dat een gezond gewicht een positief effect heeft op je gezondheid, dat wisten we al. Maar ook op latere leeftijd heeft het zin om op je gewicht te letten, het beperkt namelijk het risico op cognitieve achteruitgang. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc.

Onderzoekers trekken deze conclusie op basis van hersenonderzoek bij ouderen met overgewicht en de ziekte van de kleine vaten in de hersenen, ook wel cerebral small vessel disease of cSVD genoemd.

Het aantal mensen met dementie en overgewicht neemt wereldwijd toe. Het is al langer bekend dat overgewicht het risico op hart- en vaatziekten vergroot. En als de conditie van de vaten achteruit gaat, hebben ook de hersenen daaronder te lijden. Een goede doorbloeding is belangrijk voor een optimale hersenfunctie.

Lichaamsgewicht en dementie

Onderzoekers Ilse Arnoldussen en Amanda Kiliaan van het Radboudumc onderzoeken de relatie tussen overgewicht en hersengezondheid. Uit eerder onderzoek van hen bleek al een interessant verband te zijn tussen lichaamsgewicht en dementie. Ze beschreven dat mensen die op middelbare leeftijd obesitas hebben, jaren later tussen hun 70steen 80stelevensjaar, ineens sterk dalen in lichaamsgewicht, samengaat met cognitieve achteruitgang en dat uit zich in een sterk stijgend risico op dementie.

Veel buikvet gerelateerd aan versnelde achteruitgang

En wat er dan precies gebeurt rond het 70stelevensjaar onderzochten de onderzoekers door ruim 500 volwassenen in de leeftijd van 50 tot 85 jaar gedurende negen jaar te volgen. Bij aanvang van het onderzoek hadden de proefpersonen allemaal cerebral small vessel disease (cSVD). Bij de deelnemers werd een duidelijke relatie gevonden tussen een hoger lichaamsgewicht en minder grijze stof in de hersenen, met name in de hippocampus. De hippocampus is het gebied waar het geheugen is geregeld en is vaak als eerst aangedaan door de ziekte.

Volgens Arnoldussen zien ze bij mensen die net vóór of rond het omslagpunt zitten, dat veel vet rondom de buik gerelateerd is aan een versnelde achteruitgang in de hoeveelheid witte stof in de hersenen. Dat maakt cSVD een link tussen overgewicht en het uiteindelijke risico op dementie.

Je bent in staat je hersenen gezonder te houden door ook op latere leeftijd op je gewicht te letten. Uit dit onderzoek blijkt dat als je een gezond gewicht hebt, je het risico op dementie verlaagt.

 

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

1 + 6 =