Sporten heeft positief effect op Parkinson

0
536

Dat sporten gezond is, dat weten we wel. Maar nu blijkt ook dat sporten voor parkinsonpatiënten een positief effect heeft op hun motoriek en conditie. Deze verbetering komt overeen met het effect van gangbare medicatie voor Parkinson. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc.

De deelnemers werden in twee groepen verdeeld: de controlegroep deed alleen rek- en strekoefeningen, terwijl de actieve groep drie keer per week 30-45 minuten stevig moesten fietsen op een hometrainer die zij thuiskregen. Alle deelnemers slikten medicatie. Deze hometrainer was uitgerust met motiverende games, zodat het fietsen leuk en uitdagend bleef. Zo konden zij tegen een eerdere fietsprestatie van zichzelf fietsen of tegen een groepje andere fietsers. De moeilijkheid van het spel werd aangepast op de hartslag van de patiënt. Hoe fitter de deelnemers werden, hoe groter de uitdagingen.

Groot effect

Door deze motiverende elementen was het voor de deelnemers makkelijker vol te houden en fietsten zijn trouw drie keer per week op de hometrainer. En dat drie keer in de week sporten veel voordelen heeft, bleek ook uit deze studie. Zo hadden de fietsende deelnemers een beduidend betere conditie en was de motoriek significant verbeterd. In de controlegroep kregen de deelnemers meer last van hun ziekte, zij scoorden ruim vier punten slechter op de schaal waarmee de motoriek voor parkinsonpatiënten wordt gemeten. Het effect van drie keer per week intensief fietsen is qua omvang te vergelijken is met dat van gebruikelijke Parkinson medicatie. Zo zorgen de medicijnen ervoor dat al aanwezige symptomen afnemen, terwijl intensief bewegen er juist toe leidt dat de Parkinson symptomen minder toenemen.

Parkinson afremmen

Hoofdonderzoeker Prof.dr. Bas Bloem wil verder onderzoeken of nog langduriger fietsen ook in staat is de ziekte af te remmen. De aanpak met de motiverende games leent zich volgens hem ook heel goed als toepassing om het sportgedrag duurzaam te verbeteren bij patiënten met andere aandoeningen waarvoor sporten een gunstig effect kan hebben.

Het onderzoek werd gepubliceerd in The Lancet Neurology.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

22 − 19 =