Zzp’er Lisette van Bavel (57): “Je moet dit echt met je hart doen, anders ga je het niet redden”

0
1683

Steeds meer zorgmedewerkers wagen de sprong: van loondienst naar het zelfstandig ondernemerschap. In deze serie verdiepen we ons in de gevolgen daarvan voor zorginstellingen en voor de werkdruk. Ook portretteren we zzp’ers over hun keuze, de voordelen en de nadelen en de gevolgen. Lisette: “Mijn valkuil was dat ik mijn werk zo leuk vond.”

Lisette van Bavel (57) heeft de oude opleiding tot ziekenverzorgende gedaan. Nu werkt ze als verzorgende IG, op veel verschillende plaatsen en locaties in de provincie Brabant. Ze laat zich inhuren als zzp’er. Het aantal opdrachtgevers wisselt, maar op dit moment zijn het er acht. “Ik doe de thuiszorg, werk in verzorging- en verpleeghuizen, in huizen voor thuis- en daklozen en voor alcoholverslaafden”, vertelt ze. Ze heeft zo’n vijfentwintig jaar in loondienst gewerkt. Op haar twintigste was ze gediplomeerd en klaar voor de arbeidsmarkt. “Ik heb heel lang bij één organisatie gewerkt. Toen dacht ik: ik moet alles omgooien, en ben ik ergens anders gaan werken.”

Werken in de nachtdienst heeft absoluut haar voorkeur, hoewel ze merkt dat het omdraaien van het dag- en nachtritme haar steeds meer begint op te breken. “Ik vind werken in de nacht rustiger. Je hebt meer tijd als mensen met vragen of problemen komen. Maar nu ben ik toch wel op zoek naar wat anders.”

Vakantie en feestdagen

Het idee om als zzp’er aan de slag te gaan, is ontstaan toen ze voor een uitzendbureau begon te werken en zag wat voor leuke dingen ze met haar diploma kon doen. “Ik kwam toen een oudere dame tegen die aan mij vroeg: waarom word jij geen zzp’er? Ik ben mij er helemaal in gaan verdiepen en dacht: misschien is het wel iets voor mij.”

Ze ervaart veel voordelen van haar verworven zelfstandigheid. “Als ik tussendoor een maand op vakantie wil, kan ik dat zelf bepalen. Ik kan vrij nemen wanneer ik wil, ook met feestdagen, om met familie te zijn. Mijn gezin is heel belangrijk voor me. Ik kom op veel verschillende plaatsen, zie verschillende dingen. Het wordt geen sleur: je hebt altijd nieuwe uitdagingen. Een voordeel als zzp’er is ook dat je niet naar vergaderingen of teambesprekingen hoeft te gaan.” Met het schakelen tussen de verschillende locaties en opdrachtgevers, heeft ze totaal geen moeite. In de nachtdienst is het wel zo dat je op een eilandje zit. Met collega’s heb ik niet zo veel te maken. Het merendeel van de tijd ben je toch alleen.” Toch mist ze het hebben van collega’s niet. “Dat komt doordat ik altijd al in de nachtdienst heb gewerkt.”

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Nadelen zijn er ook, al wegen die voor Lisette niet op tegen de voordelen. “Zzp’ers schieten als paddenstoelen uit de grond. Het rijst de pan uit. Ik denk dat er veel tussen zitten die vooral voor het geld gaan. Maar als je alles gaat uitrekenen, moet je zorgen dat je je zaken op orde hebt qua financiën.” Er komt veel bij kijken: het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering, sparen voor die leuke vakantie en voor je pensioen. “Rijk word je er niet van”, denkt ze. “Je moet het echt met je hart doen, anders ga je het niet redden.”

HKZ-certificering

Ze denkt dat veel mensen die vanuit een loondienstpositie als zelfstandige aan de slag gaan, het niet professioneel aanpakken. “Ik was een van de eersten in Nederland die een HKZ-certificering heeft gehaald, een certificaat van vakbekwaamheid voor zzp’ers in de zorg. “Dat is vrijwillig, maar als je dat certificaat hebt gehaald, wil dat zeggen dat je alles op ondernemersgebied voor de zorg op orde hebt. Opdrachtgevers zijn nu meer op de hoogte, het wordt meer landelijk bekend. Ik denk wel dat je dan een voorsprong of anderen hebt.”

Belastingaangifte

Echte nadelen? Die zijn er volgens haar niet. “Ik heb een accountant voor de belastingaangifte, ik vind het te gevaarlijk om dat zelf te doen. Na elke opdracht werk ik mijn administratie netjes af. Ik dacht eerst: oh, ik kan het niet, maar ik kan het wel, en goed ook. Anders had ik nooit dat keurmerk gekregen.”

Werkervaring

Voor zorgmedewerkers die ook de sprong naar het ondernemerschap willen wagen, heeft ze een paar tips. “Als je besluit om zzp’er te worden, zorg dat je weet waar je aan begint en dat je je zaakjes goed op orde hebt. Als je net van de opleiding komt, doe dan eerst wat werkervaring op. Als je het doet, doe het dan ook goed.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

98 − = 89