Daar gaat ze

0
2375

Daar gaat ze, schuifelend door de gang. De ene dag heeft ze meer haast dan de andere. Wie er ook voorbij loopt iedereen wordt vriendelijk aangesproken. Iedere dag ziet zij een voorbijganger aan voor haar man of dochter. Soms praat ze tegen de planten in de gang en denkt ze dat het haar dochter is. De bezoekers weten wie ze is en laten zich aanklampen en horen haar aan. Veel van wat ze vertelt komt uit haar verleden. Als wij iets van haar willen spreken we duidelijk en hopen we dat ze ons begrijpt. Zij is zo ver in haar dementie dat we niet weten of ze ons niet hoort en of de boodschap wel of niet binnen komt.

Waar die onrust en het vele lopen vandaan komt weten we wel. Ze was een zeer sociale vrouw die altijd aan het werk en onderweg was. 50 kilometer fietsen naar het werk, ze draaide hier haar hand niet voor om. Uit het werk op de fiets nog even een boodschap voor iemand doen, ze deed dit gewoon. Het eten is per dag verschillend want vanwege haar behoefte om te lopen is dit soms lastig. De ene dag eet ze ongelooflijk goed, de andere dag stoppen we een boterham in haar hand en eet ze deze onderweg op. Altijd aan het eind van de avond als we haar naar bed brengen slaakt ze een diepe zucht en fluistert: ’’Dank je wel.’’

Geschreven door Angelique Plomp

LAAT EEN REACTIE ACHTER

− 8 = 2