Wetenschappers: investeer in dementiepreventie

0
1026

Vooraanstaande wetenschappers roepen het kabinet op om alle pijlen te richten op het voorkomen van dementie. ‘Het is niet alleen een nare aandoening, maar ook een dure. Genoeg redenen om te investeren’, schrijven 67 zorgprofessionals in een brandbrief in de NRC gericht aan minister Hugo de Jonge.

Omdat alle maatregelen nodig zijn om de zorg betaalbaar te houden roepen de zorgprofessionals op om snel werk te maken van dementiepreventie. Ze verwachten hiermee ongeveer 2 miljard euro per jaar te besparen. Komend halfjaar krijgt de betaalbaarheid van de zorg een prominente plaats op de politiek-bestuurlijke agenda. De Sociaal-Economische Raad (SER) en het Centraal Planbureau (CPB) inventariseren mogelijkheden om te besparen en te verbeteren.

Preventie

Op dit moment loopt er al een campagne voor ‘dementie-adaptatie’ om de samenleving dementievriendelijker te maken én is er een ‘Deltaplan Dementie’ opgestart. Zorgprofessionals prijzen de ambitie en realisatiekracht van de minister, maar hij heeft één belangrijke kans nog niet benut: preventie van dementie.
Een grote groep internationale wetenschappers stelt dat zo’n 30 tot 40 procent van de dementiediagnoses is toe te schrijven aan risicofactoren die beïnvloed kunnen worden. Door dementie preventief aan te pakken kan het aantal patiënten in twaalf jaar tot 20 procent afnemen. Voor Nederlandse begrippen betekent dat – met een voorzichtige schatting – een afname van vijfduizend nieuwe patiënten per jaar en een besparing die kan oplopen tot 2 miljard euro per jaar.
De zorgprofessionals roepen op tot onmiddellijke actie. ‘Substantieel beschermende factoren zijn er namelijk in overvloed: lichaamsbeweging, een gezonde bloedsuikerspiegel en bloeddruk, beter gehoor, gezonde voeding met voldoende groente, fruit, vis, omega 3 vetzuren en vitamine B, een gezond gewicht, niet roken, genoeg slaap, onderwijs, sociale interactie en cognitieve activiteiten. Beweging zorgt bijvoorbeeld voor meer bloedtoevoer naar het brein en stimuleert de aanmaak van het beschermende eiwit ‘brain-derived neurotrophic factor’.

Dementie duurste ziekte

Dementie is op medisch en financieel vlak de duurste ziekte van Nederland. Volgens de begroting van de VWS kost deze ziekte meer dan 9 miljard euro per jaar. Maar ook in termen van persoonlijk leed en ziektelast is dementie koploper. Verwacht wordt dat de kosten van dementie explosief zullen stijgen: een verdubbeling tot meer dan een half miljoen patiënten in 2040.

Volgens de zorgprofessionals zijn het grote publiek, risicogroepen en veel medische professionals zich onvoldoende bewust van het potentieel van dementiepreventie. En voelen zij de maatschappelijke plicht om hen daarover te informeren.

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

7 + 2 =