ZZP’er Rinie: “De gevangenis was voor mij een goede leerschool. Achter elke cel zit een andere verhaal”

0
1267
Verpleegkundigen: met alleen geld vind je die 40.000 collega's niet

Rinie heeft altijd in loondienst gewerkt in de forensische psychiatrie. Twee jaar geleden waagde hij de sprong naar het ondernemerschap en daar heeft hij nog geen moment spijt van gehad.

Verschillende opdrachtgevers, zelf je uurtarief kunnen bepalen, afwisselende werkzaamheden, zelf bepalen wanneer je op vakantie wilt: steeds meer zorgverleners kiezen ervoor om als ZZP’er aan de slag te gaan. De keerzijde is dat je zelf je pensioen moet regelen, bijvoorbeeld door maandelijks wat spaargeld aan de kant te zetten, en dat je een dure arbeidsongeschiktheidsverzekering moet afsluiten zodat je gegarandeerd bent van inkomsten als je een periode uit de running bent vanwege ziekte. Ook komt de belastingaangifte om de hoek kijken, die de meeste ondernemers trouwens uitbesteden aan een boekhouder. Maar voor SPW’er Rinie Elsen wegen de voordelen niet op tegen de nadelen. Hij zou niet anders meer willen.

Forensische psychiatrie

‘Sinds een paar jaar ben ik zzp’er geworden’, vertelt Rinie. ‘Daarvoor heb ik altijd in loondienst gewerkt. Ik ben begonnen in de forensische psychiatrie. In de gevangenis werkte ik op een psychiatrische afdeling.’ De mensen die daar zitten, hebben heftige en ernstige delicten gepleegd, van moord tot verkrachting. Van 2000 tot 2007 werkte hij in de forensische psychiatrie, in een individuele begeleidingsafdeling. Later werd dat een penitentiair psychiatrisch centrum. Tot hij de switch maakte naar het ondernemerschap, waarbij hij zorg verleent aan verschillende doelgroepen.

Keuze voor het ondernemerschap

Hij heeft een afwisselende loopbaan achter de rug. Toen hij twintig was, is hij bij de marine gaan werken tot zijn dertigste. Tot hij besloot om SPW te gaan doen. ‘Het is best een rare sprong’, blikt hij terug, ‘maar het is wel een goede keuze geweest. Ik heb altijd al iets gehad met mensen die hulpbehoevend zijn. In de gevangenis trok ik altijd toe naar de zorggedetineerden. Niet alleen de zware criminelen, maar ook de jongens die door hun psychiatrische problematiek een delict plegen. Dat deden ze niet bewust, maar het kwam door de stoornis. Jongens die psychotisch zijn doen soms domme dingen als ze onder druk worden gezet. Het is een cirkel waar ze niet uitkomen.’

Jeugdcrisisafdeling

Vervolgens ging hij aan de slag op een jeugdcrisisafdeling, waar jongeren van twaalf tot en met achttien zitten, die in het leven vastgelopen zijn. ‘Zij hebben psychiatrische en/of gedragsproblemen. Zij werden daar opgenomen, omdat ze thuis vastliepen. Dat heb ik een jaar gedaan tot ik zzp’er werd’, vertelt Rinie.

Verzekeren voor arbeidsongeschiktheid

In zijn werk kwam hij in aanraking met andere zorgverleners die voor zichzelf waren begonnen en die een invaldienst draaiden. Ze adviseerden hem om ook voor zichzelf te beginnen. Daar begon voor Rinie de zoektocht en oriëntatiefase. ‘Los van het praktische, dat je zelf kunt bepalen wanneer je werkt, is het ook financieel aantrekkelijker. Je moet wel meer zelf regelen: je pensioen, jezelf verzekeren tegen ongevallen of arbeidsongeschiktheid. Stel dat ik lange tijd niet kan werken, dan ben ik verzekerd van een goed salaris. In verhouding is zo’n verzekering vrij prijzig, maar ik vind dat je het niet kunt maken om het niet te doen. Het is een risico: ik heb twee kinderen van acht en twaalf en een hypotheek.’

Afwisseling

Het is niet moeilijk om aan opdrachtgevers te komen, vertelt hij. De personeelstekorten in de zorg zijn groot: organisaties staan te springen om meer personeel. Een groot voordeel is de afwisseling die zijn werk hem biedt. Steeds werkt hij op andere afdelingen, met andere doelgroepen en collega’s, wat het werk geen moment saai maakt. ‘Vanavond draaide ik een late dienst op een woongroep waar autistische kinderen wonen. Ik probeer kinderen door de dagelijkse handelingen heen te brengen, omdat ze vast zijn gelopen door het autisme. En laatst werkte ik op een school, waarbij je assistent van de leraar bent en kinderen met een handicap probeert te helpen. Dat kan gaan om zwemles, maar ook helpen met lezen of klok leren kijken. Dat zijn wel vaak kinderen met een leerachterstand, doordat ze een beperking hebben.’ Hij heeft ook veel op gehandicaptengroepen gewerkt, waar er zowel sprake van van lichamelijke en psychische beperkingen.

‘Ik werk met heel veel doelgroepen: met ouderen, jongeren en vannacht heb ik een nachtdienst waarbij ik 1-op-1 een man begeleid die psychiatrisch patiënt is, blind is en zichzelf beschadigt. Het is heel divers, dat maakt het erg leuk om te doen.’

Voelsprieten

Terug naar loondienst? Geen denken aan, wat Rinie betreft. Hij geniet volop van de afwisseling en de vrijheid. ‘Ik zou nu niet meer constant op een vaste groep willen zitten. Ik heb er bewust voor gekozen zelfstandige te zijn, zodat ik zelf kan kiezen wat ik wil doen. Als een instelling mij belt en ik heb er een goed gevoel over, dan zeg ik meteen ja. Als ik de doelgroep niet fijn vindt, weiger ik de opdracht.’ Hij denkt ook dat zijn persoonlijkheid gewaardeerd wordt door de meeste collega’s. ‘Ik heb het geluk dat ik beval, dat vind ik fijn om te horen. Ik ben iemand die vrij makkelijk contact maakt en voelsprieten heeft voor collega’s die daar ook voor openstaan. Negen van de tien keer voel ik mij super welkom en heb ik een leuke klik, dat werkt prettig. En als een dienst niet fijn loopt en ik merk spanning, spreek ik dat eerlijk uit.’

Ook kan hij makkelijk schakelen tussen patiënten. ‘De gevangenis was een grote leerschool. Achter iedere cel heb je een ander karakter zitten. Dan leer je wel om mensen in de schatten. Ik heb een zesde zintuig om te voelen hoe mensen zijn. Dat heb ik kunnen ontwikkelen in de jaren dat ik daar gewerkt heb.’

Onzekerheid

Het is duidelijk: door zijn vaste baan te verruilen voor het onzekere bestaan van een zzp’er, heeft hij een goede keuze gemaakt. ‘Omdat het zo divers is en je zelf keuzes kunt maken, sta ik er helemaal achter. Als ik een week vrij wil nemen, kan dat gewoon door een weekje extra te werken. De toekomst zal uitwijzen hoe het verder gaat, maar voor nu heb ik veel werk. Een nadeel is dat er een soort onzekerheid insluipt. Ik heb geen zicht op wat ik in februari ga doen. In loondienst weet je dat als je je best doet en normaal werkt, je er tot je pensioen kunt blijven werken. Maar als zzp’er ben je afhankelijk van afdelingen en mensen die jou graag willen hebben. Dat kan misschien een nadeel zijn.’

Toch zou hij het niet aan iedereen aanraden om een vaste baan zomaar op te geven, om zich op het ondernemerschap te storten. ‘Het is niet voor iedereen weggelegd. Je moet risico’s durven nemen, kunnen inschatten wat je kwaliteiten zijn en wat je vooral niet moet doen.’ Pas afgestudeerden raadt hij aan om eerst ervaring op te doen, om goed beslagen ten ijs te komen. Een andere tip: ‘Zorg ervoor dat je een goed spaarplan opstelt, dat je elke maand een bepaald bedrag wegzet. Veel meiden en jongens staan daar niet bij stil, die willen lekker verdienen. Maar denk goed na over wat je wilt. Wil je eerst ervaring opdoen in loondienst of als zzp’er aan de slag? Zorg dat je je papieren haalt en de nodige verzekeringen afsluit en er niet blindelings voor gaat.’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

− 5 = 1