Netflix-series over de zorg: zo kom jij die wintermaanden wel door!

0
6527

Nu het eerder donker is en de dagen korter duren, is de verleiding groot om met een dekentje op de bank een Netflix-serie te kijken. Wat kun je het beste kiezen uit het grote aanbod aan films en series?

Een emotionele serie, een spannende serie met een donker randje: het is even goed zoeken, maar als je eenmaal een meeslepend verhaal te pakken hebt, ben je zo een aantal afleveringen verder. De redactie zette de meest interessante en meeslepende series en documentaires op een rijtje, om deze wintermaanden goed door te komen.

Series over de zorg

Gevoel voor tumor

Het leven van Tristan Devriendt, een 25-jarige student geneeskunde, wordt helemaal overhoop gehaald als hij plotseling de diagnose kanker krijgt en zelf een patiënt wordt. Hij had zich volledig gestort op zijn studie geneeskunde en mikt op een carrière in de prestigieuze neurochirurgie. In zijn vrije tijd is hij de koning van het rugbyveld en ook bij de meisjes scoort hij goed. Als hij wordt geconfronteerd met de diagnose, komt er een einde aan zijn onbezorgde leventje. Hij moet een streep trekken door zijn ambitieuze dromen en alles op alles zetten om deze levensbedreigende ziekte te overwinnen. In de serie wordt gelachen en gehuild met vrienden en familie. Het is een comedyserie over kanker, gebaseerd op de ervaringen van scenarist Leander Verdlevel.

Aanrader?

Gevoel voor tumor is een gedurfde comedy over een moeilijk onderwerp waar veel mensen mee te maken krijgen. De serie laat van dichtbij zien wat een patiënt en zijn naaste doormaken tijdens de emotionele achtbaan die de diagnose kanker veroorzaakt. Er komt veel humor in voor, zonder dat dat ten koste gaat van de harde realiteit. De serie, die uit een seizoen bestaat, werd bekroond met de Prix d’Europe voor de beste tv-serie van 2018.

Ask the Doctor

De vriendelijke artsen delen hun expertise, ontrafelen medische labels en testen de nieuwste behandelingsmethodes voor allergieën, slapen en meer. De serie bestaat uit een seizoen van twaalf afleveringen. In elke aflevering staat een andere aandoening centraal. Zo gaat het eerste deel verder in op obesitas. Waarom is het zo moeilijk om af te vallen en niet meer aan te komen? De artsen onthullen triggers voor overeten en leren over een vet dat ons dunner kan maken.

Het verkoudheidsvirus grijpt om zich heen, overal zijn mensen ziek. In de aflevering ‘Cold and flu’ laten artsen zien hoe je een verkoudheid kunt voorkomen, vertellen ze welke huismiddeltjes echt helpen en onderzoeken de hoop op een universeel griepvaccin.

Aanrader?

Obesitas, slaapproblemen, allergieën, diëten, chronische pijn, genetische auto-immuunziekten: er komen van allerlei aandoeningen voorbij. Dat maakt het aanbod gevarieerd. Als een onderwerp je niet zo aanspreekt, kun je die aflevering makkelijk overslaan. De duur is kort: slechts 29 minuten per aflevering. Een nadeel is dat de meeste afleveringen, drie van de twaalf, over diëten en obesitas gaan. Het kan juist ook interessant zijn om in de onbekendere aandoeningen te duiken en die voor het voetlicht te brengen.

Diagnosis

Dr. Lisa Sanders stelt via crowdsourcing diagnoses voor zeldzame, mysterieuze aandoeningen. Deze documentaireserie is gebaseerd op haar rubriek in New York Times Magazine. De serie bestaat uit een seizoen, met ongeveer 47 minuten per aflevering. Voorbeelden: in ‘second opinions’ zijn de ouders van hun dochter Sadie de wanhoop nabij. Ze zoeken zeven alternatieven voor de vreselijke herseningreep die dokters voorstellen om haar frequente toevallen te behandelen.

De 23-jarige Angel was vroeger sportief, maar kan tegenwoordig vaak niet meer bewegen door hevige aanvallen van spierpijn. Nu ze als verpleegkundige begint, wil ze antwoorden.

Aanrader?

In de serie komen zeldzame en complexe aandoeningen voorbij. Zo zien we in aflevering drie dat de 46-jarige Willie elke dag stukjes van zichzelf verliest. Hij lijdt aan geheugenverlies, toevallen, stemmingswisselingen en hersenletsel. Toch is er nog geen diagnose voorgesteld. De artsen tasten in het duister, maar dr. Lisa Sanders probeert het via crowdsourcing mogelijk te maken om toch de juiste behandeling en diagnose te vinden. Er komen diverse medische aandoeningen voorbij, wat het interessant maakt. Dat het gebaseerd is op waargebeurde verhalen, is een meerwaarde. Je kunt je echter afvragen of crowdsourcing – het inzamelen van geld bij een breder publiek – wel de juiste manier is om een diagnose sneller te kunnen stellen of te behandelen. Ook geven patiënten veel van hun privacy bloot.

Nurses who Kill

Deze thriller serie heeft maandenlang in de lijst van populaire series gestaan. Verpleegkundigen doen niets liever dan mensen beter maken en levens redden, is het bekende beeld. Maar dat er duidelijk kaf tussen het koren zit, zien we in de populaire serie Nursus who Kill. Wat gebeurt er als een verpleegkundige meer een duivel is dan een engel? Experts uit de geneeskunde, criminologie en psychologie analyseren de motieven en methoden van verpleegkundigen die hun positie misbruiken om patiënten te vermoorden, in plaats van beter te maken.

In 1981 vond er een reeks aan mysterieuze sterfgevallen plaats op twee medische units in Zuid-Texas, onder andere in het Universitair Ziekenhuis van San Antonio. Kinderen die aan het herstellen waren van gezondheidsproblemen, werden plotseling ernstig ziek. Ze kregen een hartaanval, terwijl hartklachten niet de reden van opname waren. Opvallend was dat verpleegkundige Genene Jones daar steeds bij betrokken was, ook als daar geen klinische reden voor was. Ze probeerde de kinderen te redden en schoot meteen in de actiemodus. Waar zij was, was vuur. “Ze wilde gezien worden als een held, een verlosser” zegt de advocaat van de slachtoffers Andy Kahan.

Aanrader?

Ondanks de gruwelijke daden waartoe deze verpleegkundigen in staat blijken te zijn, blijf je toch doorkijken na de eerste aflevering. Hoe een verpleegkundige tot zulke dingen in staat is, blijft een intrigerende vraag. De combinatie van interviews met advocaten, criminologen, artsen en gesprekken met rechercheurs zorgen voor diepgang. Het format is wel steeds hetzelfde. Als je een paar afleveringen bekijkt, heb je ze eigenlijk allemaal wel gezien. Toch is het ook boeiend om te zien dat er zoveel overeenkomsten zijn tussen de daders, zoals een getraumatiseerde jeugd, psychopathische of narcistische trekken.

Virgin River

Een verpleegster uit LA wil een nieuwe start maken. Mel verhuist naar een afgelegen stadje in het noorden van Californië en is verrast door wat en wie ze daar aantreft. Ze vindt bij Doc Mullins een achtergelaten baby en ruziet met haar baas of ze de kinderbescherming moeten bellen of de moeder zoeken. Ze overweegt om tijdelijk voor Chloë te zorgen, maar ondertussen worstelt ze met haar eigen verdriet. Het settelen in het kleine dorpje is niet zo makkelijk als Mel had gedacht. Voor ze het haar thuis kan noemen, moet ze eerst haar eigen problemen onder ogen komen.

Aanrader?

Virgin River is een romantische serie en dat moet je maar net liggen. Je zit niet continu op het puntje van je stoel van de spanning. Toch scoort de serie goed: inmiddels is bekend gemaakt dat er een tweede seizoen komt. De Netflix-hit is gebaseerd op de romantische boekenreeks van schrijfster Robyn Carr, die ruim twintig boeken schreef over het kleine stadje. Genoeg inspiratie voor nog meer seizoenen.

Films en documentaires over de zorg

Netflix staat vooral bekend om zijn series, maar natuurlijk vind je er ook een rijk aanbod aan films, van comedy’s tot thrillers. We lichtten een aantal zorggerelateerde films uit.

Vivir DOS veces

Wanneer bij Emilio de ziekte van Alzheimer wordt vastgesteld, gaat hij met zijn gezin op zoek naar zijn jeugdliefde. Zal hij haar kunnen vinden voor zijn geheugen hem in de steek laat?

Aanrader?

De reviews op internet over deze Nederlandstalige film, zijn wisselend. Waar de een het ‘een mooie en tragische film’ vindt, waarin er goed wordt geacteerd, vindt een ander de film ‘niet de moeite waard’, omdat het onrealistisch zou zijn. De film scoort 3,5 van de vijf sterren op moviemeter.nl

Extremis

Extremis is een bekroonde, kortdurende documentaire over het werk op een intensive care, waar dokters en patiënten elke dag een strijd om dood en leven voeren. De film volgt artsen, families en patiënten bij het nemen van beslissingen aan het eind van hun leven.

Aanrader?

Extremis is een 24 minuten durende documentaire met lovende kritieken. De emoties rondom de beslissing over leven en dood, zijn hartverscheurend.

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

10 + = 17